OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 09.08.2022, 21:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: I: Cache do 386DX40
PříspěvekNapsal: 23.01.2022, 10:07 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
Jo L1 přidá veliký kus výkonu, ale protože je přeci jen moc malá, velká L2 cache (zde navíc s podporou write back) přinese výkonu víc. Škoda že nemám tu 8kB verzi CPU, ta by myslím vliv L2 cache ještě víc dohnala.

Těch 105 vs 58 vs 56 MB/s si vysvětluji tak, že benchmark uloží malý objem dat do cache a ta v CPU má propustnost skoro 2x takovou jako L2 na desce ale s L2 už je to téměř stejné protože 1 kB nemá na přenosy dat zvenku prakticky vliv.

Nicméně i tak rozdíl ve výkonu cca 10% hovoří ve prospěch použití obou cache naráz.

Velká cache se uplatní v situaci kdy ji úloha využije celou a nepotřebuje sahat do RAM, nebo se úloha nevejde. Když má byť i o něco pomalejší CPU dost velkou cache, lehce výkonem překoná i rychlejší cpu, které ale neustále bude čekat na data z RAM. Ovšem tyhle úlohy řeší velká čísla či manipulace s obřími tabulkami, nejsou to "normální" programy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: I: Cache do 386DX40
PříspěvekNapsal: 28.06.2022, 10:47 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 19:31
Příspěvky: 694
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 738 times
Been thanked: 53 times
Czech Human píše:
Nicméně i tak rozdíl ve výkonu cca 10% hovoří ve prospěch použití obou cache naráz.

Potřeboval bych pomoc s rozhodováním, kterou desku si nechat. Sehnal jsem několik 386DX desek s různými chipsety (ALi, ETEQ, Opti...) a tak bych rád věděl, jestli je někde dostupné nějaké srovnání těchto chipsetů. Také bych rád zkusil do PGA patice strčit tu 486DLC/E, jenže jen 2 desky mají PGA patici osazenou - zrovna ty, co mají jen jednu banku na cache. Ostatní desky bych musel osadit paticí a hodit tam někam ten jumper na vypnutí napájené 386DX, jako to dělal Rayer, tuším. Ale na druhou stranu, ty desky mají 2 banky pro cache. Pak jsem se chtěl zeptat na zkušenosti s deskami s MX chipsetem, co nemají osazenou cache, ale v manuálu tvrdí, že mají nějakých 8kb integrováno v chipsetu. Není to málo? Jak to fungovalo?
Každopádně, jak jsem tak pročítal tohle vlákno. Rozdíl mezi 128kb a 256kb cache moc velký není, tak bych se raději vydal cestou menšího odporu a nechal si desku s již osazenou paticí, 20ns cache na 40 MHz tedy stačí, když budu mít rychlejší TAG? 12ns TAG jsem zatím nikde neobjevil. Bude těch 128kb stačit na 4x4MB, nebo mám raději použít 8x1MB (60ns)? Takže nakonec jde asi jen o to, jestli ten ALi 1429 chipset je dostatečně dobrý oproti ostatním.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz