OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 14.06.2021, 23:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 21:41 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 454
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times
O tom typu vím a po mechanické stránce to vyjde na stejno jak s klasickým plochým kabelem. Po elektrické stránce to bude, lepši ale …..

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 22:20 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2133
Has thanked: 122 times
Been thanked: 194 times
Já nevím jak vy, ale já bych se držel té UTP dvojlinky. Proč? Protože na metr toho plochého zázraku potřebujete nejméně 6 x 59 Kč na nestíněný kabel (10 žil), případně 3x 254 Kč na stíněný kabel (24 žil). Když se to bude prokládat, je to 2x. A potom ta největší výzva - ručně zapájet správně a trvanlivě oba konce. Já osobně bych si na to netroufal, ani nemám olovnatý cín jen RoHS sračku.

No a teď ethernet kabel - lanko UTP vyjde za metr 6 korun. A já mám doma pár set metrů (sice drátu ale zdarma) i kleště a koncovky... Když budeme chtít být jo rozmarní, dvojitě stíněný kabel po každé dvojlince + 4 páry dohromady stojí 12 Kč za metr https://www.suntech.cz/produkt/157298-kabel-s-ftp-pimf-kulaty-kat-6-1m-lanko/. Takže 7 x metr kabelu i s koncovkami vyjde na 140 Kč. Což není asi ani polovina té první varianty jen za kabel. A osobně bych jak už jsem psal nic nepájel, ale koupil bych si ty hotové půlmetrové přímé patch kabely za 18 Kč jeden a nechal si vyrobit pcb s redukcí FRB na 8 x RJ-45 konektor do PP-01 a to samé na druhou stranu té šaškárny. A propojoval bych to 7/8 kabely podle toho kolik přesně žil by to mělo. Výhody jsou jasné - zdaleka nejlevnější, lehce rozdělatelné ale přitom to v těch zásuvkách dobře drží, při poškození kabelu jeho výměna zcela snadná. No a hotové kabely nemusíte dělat, dají se koupit i v dalších různých rozměrech a budou spolehlivě vodit.

Jediná nevýhoda je že takový kabel není vzhledově dost oldschool ovšem s tím mi může každý vlézt na záda když to bude za málo peněz i práce dobře fungovat. Omotá se to omotávkou a hned to bude pro 99% populace něco z jiné dimenze. :whist:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 22:30 
Offline
Radil

Registrován: 26.05.2013, 14:18
Příspěvky: 537
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 69 times
Been thanked: 51 times
Já zas mám pár desítek metrů toho plochýho kabelu :) . A není nic jednoduššího, než na něj nakrimpovat plochej konektor a do desky zapájet dvouřadou pin lištu. O kvalitách čínskejch RJ45 vím dost a díky ne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 22:45 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2133
Has thanked: 122 times
Been thanked: 194 times
Já si taky četl už před nějakou dobou děsivé zkazky o polovině osazovacích RJ-45 konektorů že nedodržují ani předepsané rozměry, ale zase u hotových stíněných kabelů bych si myslel že nebude tak zle. Pokud by se udělalo pcb jako redukce s piny, tak by to bylo jednoduché ten kabel udělat, to bych asi rovnou cvaknul 60žilový, ten za metr stíněný stojí 450 Kč, tak 2 metry a z něj by šlo udělat 3 x 65 cm propoj. Ta patice má na šířku přes 75 mm tak aby se to tam taky vešlo... Jen by byl hodně choulostivý na mechanické poškození.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 22:51 
Offline
Radil

Registrován: 26.05.2013, 14:18
Příspěvky: 537
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 69 times
Been thanked: 51 times
POkud se vezme solidní kabel, tak vydrží hodně. I při opakovaným odpojování, několikrát za den, napínání v tahu/krutu mi vždycky odešly nalisovaný konektory, kabel nikdy.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 23:00 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2133
Has thanked: 122 times
Been thanked: 194 times
Ok, nějaký kandidát? A co to prokládání linek zemí, to by ho rázem ještě zdvojnásobilo. Co toto https://cz.farnell.com/3m/3659-60/ribbon-cable-rnd-flat-60way-per/dp/297653 60 žil (napájení ani 2x2 piny GND není potřeba), nebo případně 64 žil s plnou parádou https://cz.farnell.com/3m/3659-64/ribbon-cable-rnd-flat-64way-per/dp/4141052?MER=sy-me-pd-mi-alte


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.10.2020, 23:31 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 454
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times
V této oblasti nejsem kovaný, ale podle mně to dvojité stínění je zbytečné aneb tu jde o přeslechy v tom krouceném páru, takže to bude chtít koncové odporové děliče a otázka je kolik to vlastně snese a jinak ty UTP kabeli jsou navrženy pro trochu jiný typ provozu, než budeme používat takže bych vždy jeden drát s toho páru uzemnil pak by možná nebili potřeba ty odporové děliče. Jako děliče bych radši použil klasické odpory než odporové hřebínky.

Na experimenty tu mám dobrého kandidáta aneb SAPI-1 s jednotkou JPN-1. Udělat kabel se stíněním nebude problém aneb zem je v konektoru a +5V pro děliče půjde vytáhnout v duchu napájení klávesnice u JPR-1x aneb se přemostí jeden zvedací odpor u signálu co se nepozívá, ale problém bude jak vyřešit ty odporové děliče. DPS se mi kvůli tomu dělat nechce, aneb mam v plánu letmou montáž jenže ZDP-1 musí bít v krajní pozici a tam je boční panel šasi což dost komplikuje situaci, no budu to muset promyslet.

To už radši ten klasický plochý kabel a čtyři krát tj. 4x 34 žil (požíval se u floppy v PC) a bude to i se míněním mezi vodici a rozumně široké aneb půjdou naskládat na sebe. A taky to půjde zalisovat daleko líp než ta šedesátka ono už s tou padesátkou není žádná sranda.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.10.2020, 10:27 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2133
Has thanked: 122 times
Been thanked: 194 times
Takový konektor je nejlepší už plošně nalisovat, ale na to by měl jistě stačit i běžný svěrák s měkkými čelistmi uvnitř aby ten plast nepoškodil. 4 lišty/konektory za sebou budou pěkně to pcb natahovat, 60piny by stačily 2. Počítal jsem signály a s 1x +5V a a žádným přímo GND když půlka kabelu je GND je tam 53 cest, s jedním GND na "vodicím" pinu navíc je třeba 54 cest. Zbývá cca 6 drátů co se dají využít na posílení některých cest (řekněme 2x 5V), nebo nemusí.

První návrh strany u PP-01 hýr:


Přílohy:
KABEL 60 PINC.png
KABEL 60 PINC.png [ 76.58 KiB | Zobrazeno 1088 krát ]
KABEL 60PINB.png
KABEL 60PINB.png [ 76.71 KiB | Zobrazeno 1089 krát ]
KABEL 60PINA.png
KABEL 60PINA.png [ 66.83 KiB | Zobrazeno 1089 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.10.2020, 12:35 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 454
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times
No já plánoval, že ty konektory budou vůči FRB otočeny o 90 stupňů aneb ty kabeli půjdou rovnou tím spraným směrem tj. dozadu. A taky na té redukci bude trocha místa na případné odporové děliče. Mám tu natažen 50pin k 8“ mechanikám a docela slušně zavazí. Těch 53/54 signálu je blbé číslo aneb řada těch konektoru je 6, 8, 10, 14, 16, 20, 26, 34, 40, 50,60, 64 a při 4 kabelech co považuji za rozumný kompromis, aby se tam vešli i ty děliče, to vychází na 27. Pokut by těch signálu bylo jen 52 tak to při 4 kabelech vyjde na 26 bez rezervy ale i ten 34 pin konektor není zas tak velký a bude i rezerva.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.10.2020, 12:49 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2133
Has thanked: 122 times
Been thanked: 194 times
Já si říkal že by to bylo dobré o 90° aby to lezlo hned správným směrem ale zase to pcb by byla plachta, takhle to bylo rozměrově nejmenší. Ty 34 piny by byly hádám za sebou kolmo k FRB a ke každému by šlo několik párů. A za nimi/mezi FRB a lištami by byly ještě ty děliče coby 2 rezistory? Nebo by stačilo dát je jen z jedné strany, tj. od bedničky a ušetřit si místo u PP-01? Co nějaký schematický nákres jak to plánuješ abych se dostal do obrazu? :-)

A ještě jsem si vyrobil první základ destičky do ISA konektoru, na které by se následně umisťovaly posilovače, konektory na kabely a další hegeš aby to fungovalo i s ISA konektory :-). Rozměr je momentálně 96x 100 mm aby se to vešlo i do osekaného Eaglu. A kdyby nevešlo tak se holt bude natahovat, KiCAD omezení nemá.


Přílohy:
FRB to ISA.png
FRB to ISA.png [ 14.76 KiB | Zobrazeno 1066 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.10.2020, 13:16 
Offline
Radil

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 454
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times
Jo ty 34 pin konektory by byli za sebou a kolmo na FRB, mezi nimi asi nastojato by byli ty odpory (0207). Pokut jde o ty děliče tak vycházím ze zapojení desek Z-143 a Z-144 aneb tam u datové sběrnice která je obousměrná mají děliče na oboru koncích. A jak jsem uvedl tak se chystám, udělat test na SAPI-1. Děliče budu mít stejné jak na těch Z-143 a Z-144 i když mám jiné budiče. Teď vím, že mi to s nestíněním a delším než 30cm kabelem nejede tak chci udělat tes se stíněním kabelem, odporovými děliči a stíněním kabelem s odporovými děliči. Jenže budu muset jit koupit plochý kabel i většinu odporu.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.10.2020, 17:58 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2133
Has thanked: 122 times
Been thanked: 194 times
Tak jsem zkusil udělat pcb ale vypadly mi z toho jen 2 konektory protože ty čtyři za sebou mi přišly lehce obtížné na výrobu kvůli místu - pcb je poněkud málo široké. I tak to bez nějakého velkého rovnání vyšlo tak akorát. Ale je dost místa na 4 řady rezistorů, každý signál má 2 mimo posledních čtyř, kde je +5V a 2x GND.


Přílohy:
zapojeni 2x60.png
zapojeni 2x60.png [ 80.01 KiB | Zobrazeno 1044 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.10.2020, 10:31 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2133
Has thanked: 122 times
Been thanked: 194 times
Tak s pomocí Boží a Intel Multibus manuálu jsem načmáral zapojení, které by mělo být schopné fungovat na Multibus sběrnici jako ten úplně nejhloupější Slave SRAM modul. Je třeba 4 čipy + SRAM, to snad není tak strašné.

Signál XACK/ lze spozdit o víc taktů než u přímého modulu na sběrnici, takže i pomalejší SRAM nebo delší cesty by neměly být problém (byť tady je to problém asi jen teoreticky vzhledem k dnešní rychlosti čehokoliv na trhu). A pokud je na sběrnici přítomný signál INH1/, paměť nedostane signál MREQ a tím pádem je odpojená. Tedy se dá udělat i další karta Slave - ROM modul o velikosti až 224 x 4 KB a číst z něj data aniž by to mělo vliv na práci s RAM. To nám dělá hezkou kapacitu 1,8 MB dat a moderní flash EPROMy by jistě šlo programovat i na sběrnici, takže to tak úplně jen ROM modul být nemusí... :-). Jen tedy nepůjde namapovat úplně napřímo jako SRAM, ale bude potřebovat svoje I/O. Bez něj by nám totiž dělal čurbes když se má číst zase z SRAM, sběrnice na PP-01 totiž nepodporuje ROM odpojovací signál INH2/. Adresové ani datové linky jsem neřešil, tam je to stejné jako u zapojení napřímo. A další Slave moduly s periferiemi budou vyžadovat ještě přidání logiky na I/O.


Přílohy:
SRAM MULTIBUS.png
SRAM MULTIBUS.png [ 243.49 KiB | Zobrazeno 987 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.10.2020, 14:16 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2133
Has thanked: 122 times
Been thanked: 194 times
Ještě bych navrhnul rozdělení volných portů v PP-01 následně:

Kód:
00 - 0Fh  První periferie
10 - 1Fh Druhá periferie
20 - 2Fh Třetí periferie
30 - 3Fh Čtvrtá periferie
40 - 4Fh Pátá periferie
50 - 5Fh Šestá periferie
60 - 6Fh Sedmá periferie
70 - 7Fh Osmá periferie
80 - 87 Devátá periferie
88 - 8Fh Desátá periferie
90 - 97h Jedenáctá periferie
98 - 9Fh Dvanáctá periferie
A0 - A7h Třináctá periferie
A8 - AFh Čtrnáctá periferie
B0 - B7h Patnáctá periferie
B8 - BFh Šestnáctá periferie




To dává k dispozici šestnáct základních adresových rozsahů, 8 se 16 porty i pro poněkud nenažranější periferie a 8 po osmi portech. Věřím že to vnese kompatibilitu do rozšiřujících karet :-). Mohlo by jich vzniknout 16 než by se jen základní porty vyčerpaly, přičemž pochybuji že reálně jich bude víc jak 5 - 7. SRAM modul, ROM modul, FDD modul, Myš, Zvukovka, Konektor paralel, Konektor Serial, Síťový modul je 8, což nechává prostor na dalších nejméně 8... Jsem trochu na vážkách s SRAM modulem, protože adresace poněkud protáhne zápis a čtení o 1 cyklus, ale asi stejně nebude zbytí, nemůže být jedna atypická periferie aniž by potenciálně nevznikly potíže s těmi ostatními a naopak.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.10.2020, 17:43 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 2133
Has thanked: 122 times
Been thanked: 194 times
Tak pcb na stranu PP-01 pro dvojitý stíněný kabel po 60 žilách je +/- hotové. I když bude v externí bedničce +5V, udělal jsem tam přípravu na napájení i přes kabel, třeba by to mohlo živit ty posilovače. A když ne, tak se to lehce jumperem rozpojí aby nebyl problém s hrou na přetlačovanou u napětí. Vzhledem k délce těch napájecích a zemnicích pásků jsem tam dal dva blokační kondenzátory aby hladily až do vyhlazení, snad to není proti zásadám správného elektronika :mrgreen: Tajemství schované za 3 řadami posunutých pinů za samotnými konektory spočívá v dostatku místa na letování dělicích rezistorů...


Přílohy:
60 pin.png
60 pin.png [ 72.74 KiB | Zobrazeno 936 krát ]
60pin B.png
60pin B.png [ 101.67 KiB | Zobrazeno 936 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Czech Human a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz